Maaigereedschap

Vlijmscherp werkt eenvoudiger

Zeisen en sikkels

Een zeis en een sikkel zijn heel scherp geslepen, licht gebogen messen. Heb je maar een klein stukje gras te maaien of heb je alleen maar af en toe wat vers gras voor je knaagdieren nodig, dan is een sikkel, met een korte steel, meer dan voldoende. Een zeis heeft een lange steel en 2 handvaten, zodat je je niet hoeft te bukken tijdens het werken. Het blad van een zeis varieert in lengte van 40 tot 65 centimeter. Hoe groter het blad, hoe sneller je kan werken maar ook hoe technischer het wordt.

Na het maaien kan je het afgemaaide gras met een aangepaste hark of hooirijf  bij elkaar harken. Kies een geschikt model uit ons uitgebreid assortiment harken.

Onderhoud

Het belangrijkste aandachtspunt bij zeisen is het slijpen of wetten van het blad. Een zeis of sikkel die vlijmscherp geslepen is werkt dubbel zo gemakkelijk en snel. Wet of slijp regelmatig, met een goede wetsteen, van carborundum (of siliciumcarbide).

Vervangstukken

Bij intens gebruik treedt er natuurlijke slijtage op en kan het gebeuren dat een bepaald onderdeel aan vervanging toe is. We bieden vervangstukken van het T-handvat, de houten handgreep, de zeisenring en de bijhorende sleutel aan.

Pagina's

Node counts

2