Spades & schoppen

Vind de juiste spade

De Poletspade kan tegen een stootje

Spades zijn de eerste gereedschappen die Polet, meer dan een eeuw geleden, smeedde. Ze zijn de bakermat van ons bedrijf en het paradepaardje in ons assortiment.

Een Poletspade heb je voor het leven. Logisch, want onze spades zijn gemaakt van een legering van plaatstaal en boorstaal van de hoogste kwaliteit – staal dat ook voor bulldozerbakken en ploegscharen gebruikt wordt. Ze worden gesmeed en gehard volgens de nieuwste technieken en de allerstrengste normen. Het resultaat? Een taai, flexibel en slijtvast spadeblad.

Hoe wordt een Poletspade gemaakt?

De modellen van spades verschillen naargelang gebruik en streek, maar de fabricage gebeurt steeds op dezelfde manier.

Smeden

Eerst wordt de grondvorm van de spade met een laser uitgesneden. Daarna wordt de snede aangeslepen. Het spadeblad wordt gevormd. Bij veerspaden wordt de veer opgelast en bij dulspaden wordt de dul gevormd. Belangrijk is dat al deze bewerkingen in verwarmde toestand gebeuren. Dit voorkomt spanningen in het staal. 

Harden

Dan volgt het hardingsproces. Het spadeblad wordt tot 850°C verhit en dan geschrikt (plots afgekoeld) in een vloeistofbad. Zo ontstaat een chemische reactie die het staal harder maakt. Bij Polet harden we gereedschappen op 47 tot 50 HRC (Rockwell, eenheid van hardheid), alhoewel de DIN-norm slechts 32 tot 43 HRC vraagt. Omdat we gebruikmaken van boorstaal, met uitgesmede snede en hoge hardheid, zijn de Poletgereedschappen uitzonderlijk slijtvast en bovendien zelfslijpend

Afwerking en steel

De spades worden gladgepolijst of gestraald en gepoederlakt. Tenslotte wordt een steel op het spadeblad gemonteerd. In de meeste gevallen is dit een volgens de DIN-norm vervaardigde steel in essenhout. Deze heeft rechtdradige nerven en is mooi gladgeschuurd en gevernist. Voor professioneel en intensief gebruik wordt meer en meer voor glasvezelstelen gekozen. Bekijk voor meer informatie ons volledige aanbod stelen.

Node counts

2