Stelen & toebehoren

Hout

Een kwalitatief goede en veel gebruikte houtsoort voor stelen is essenhout. Bij een goede essensteel lopen de nerven rechtdradig, over heel de lengte van de steel. Het is precies aan die lange nerven dat je de houtsoort herkent.

Beukenhout is goedkoper en minder sterk, maar voldoet toch als gereedschapssteel. Beuk is te herkennen aan de donkere stipjes op het hout.

De houten stelen van onze hamers zijn vervaardigd uit hickory, een taaie houtsoort uit Canada die zeer geschikt is voor het zwaardere werk. In onze Polet Traditional reeks vind je ook een aantal schoppen, spades en hakken met deze houtsoort.

Glasvezel of fiber

Voor professioneel gereedschap worden meer en meer stelen van glasvezel gebruikt. Die bestaan uit miljoenen haarfijne glasvezels die met epoxyharsen worden samengevoegd tot een supersterke steel. Je vindt ze in drie varianten:

  • Volle glasvezelsteel : deze steel is vervaardigd uit homogene getrokken glasvezel, 100% parallel en continu. Deze steel is tot 10 keer sterker dan een houten steel
  • Steel met glasvezelkern omringd door PVC: deze steel is tot 5 keer sterker dan een houten steel
  • Holle glasvezelsteel: dit is een lichte, holle glasvezelversterkte steel die tot 3 keer sterker is dan een houten steel

Tips bij aankoop van vervangstelen

Let er bij de aankoop van vervangstelen vooral op dat je de goede diameter en aanscherping neemt, die past bij je gereedschap. Heb je een houten steel nodig, kies er dan een die mooi rechtdradig en gladgeschuurd is. Ook de lengte van de steel is belangrijk. Voor tuingereedschap is de ideale lengte 160 centimeter: dat werkt gemakkelijk en rugbesparend. Bij schopstelen is een goede buiging belangrijk - die bepaalt de ergonomie.

Pagina's

Node counts

1