Batsen

Een bats is een soort schop met een gebogen steel die vooral in Nederland gebruikt wordt. Er zijn heel wat verschillende soorten en maten van batsen. Vaak is de keuze streekgebonden.

Formaten

Onze batsen zijn ingedeeld volgens de grootte van het blad. Deze duiden we aan met een respectievelijk aantal nullen. De kleinste bats (aangeduid met 000) is 255 x 210 mm, de middenmaat (aangeduid met 00) 265 x 220 mm en de grootste (aangeduid met 0) 275 x 220 mm. 

Dulstand

Naast de maat van het blad is ook de dulstand (de hoek waarmee de steel in de bats zit) erg belangrijk. De dulstand bepaalt waarvoor een bats gebruikt kan worden. Zit de steel bijna recht in de dul (het gedeelte van de schop waarin de steel zit), dan dient de bats eerder om te steken. Is de hoek scherper, dan dient de bats eerder om te scheppen.

Volgende dulstanden* zijn mogelijk:
20 mm = recht stekend
35 mm = half stekend - half scheppend
55 mm = scheppend
70 mm = sterk scheppend

(*Om dit te bepalen wordt de bats platgelegd en wordt de afstand tussen de grond en de opstaande dul gemeten.)

Steel

Een bats heeft een licht of sterk gebogen steel om het schepwerk te vergemakkelijken. De lengte van de steel varieert van 95 tot 110 cm. Meestal gebruiken we het sterke en licht flexibele essenhout. In mindere mate komt ook beukenhout voor. Dit is goedkoper maar ook minder duurzaam. De sterkste stelen bestaan uit glasvezel. Meer info daarover vindt u op de pagina met schop- en batsstelen.

Pagina's

Node counts

1