Vakkennis en ambacht van Polet blazen oud gereedschap nieuw leven in

De Belgische gereedschapsfabrikant Polet ademt passie voor ambacht. Met diepgaande kennis en expertise ontwikkelt Polet kwaliteitsvolle gereedschappen op maat. Zo ondersteunen ze professionele arbeiders bij handmatige processen in uiteenlopende sectoren. Maar waar andere gereedschapsfabrikanten enkel massaproductie verwezenlijken, doet Polet het anders. Een groot deel van het proces verloopt met de hand, waardoor elk instrument uniek is. De toonaangevende onderneming maakt zelfs streekgebonden gereedschappen na die vandaag nergens meer te vinden zijn.

Thierry Vanwinkel is verkoper bij Polet in Frankrijk en geeft je graag een inkijk op de diepgaande, Belgische expertise van Polet.

Handgemaakt, kwaliteitsvol gereedschap, geproduceerd in België

De klantenportefeuille van het groeiende bedrijf was op het Franse grondgebied eerder klein, maar vandaag bedient de groeiende onderneming meer dan 300 bedrijven in Frankrijk. Polet beschikt over een groot assortiment kwalitatieve tools voor de tuin-, bouw- en industriesector en verkoopt die aan winkels en professionelen onder de labels Polet Traditional, Polet Gardening en Polet Construction. Daarnaast is binnen de Traditional reeks op maat gemaakt gereedschap te verkrijgen vanaf 100 stuks. Volgens Thierry, die al meer dan acht jaar verkoper is bij Polet, is het succes van de onderneming te danken aan de zeer goede kwaliteit van de tools. Maar ook de jarenlange investering in marketing, professionele relaties en ambacht bracht het bedrijf heel wat goeds. “Eén van onze grootste voordelen? Wij kunnen dankzij de kennis van onze smeden, gereedschappen die verdwenen zijn opnieuw ontwikkelen. Op basis van offertes, plannen of oud gereedschap die in een vergeten hoek, in een tuinhuis, op zolder of rommelmarkten gevonden worden, gaan wij aan de slag in de smederij”, vertelt Thierry.

 

Elke tool is doordrenkt met het DNA van Polet

De kunst van gereedschapsontwikkeling is ingebakken in de Belgische smederij. Er werken bij Polet enorm veel gemotiveerde en gepassioneerde mensen die uit het niets een stuk gereedschap creëren. Die tools worden dan weer door arbeiders en andere professionelen ingezet voor nieuwe creaties. Er is niks dankbaarder dan dat volgens Thierry: “De mensen die een beroep doen op Polet zijn zelf gepassioneerd door hun vak, dus als ze kunnen werken met kwaliteitsgereedschap op maat, voeren ze hun werk nog veel liever én beter uit”. Bovendien kan je volgens Thierry altijd zien welke producten gesmeed zijn in de smederij. De traditionele gereedschappen van Polet zijn ruw en uniek. Dat komt omdat het staal met een smeedhamer van dik naar dun gesmeed wordt. De tools krijgen op die manier een natuurlijke, scherpe rand die minder snel afslijt. Na het smeedproces worden de gereedschappen bedekt met vernis dat de tools van Polet een extra dimensie geeft. Ook al wordt er heel wat handwerk toegepast, het is helaas niet mogelijk om enkelvoudige stukken te verkrijgen. “We kunnen aan de slag met gereedschappen vanaf een hoeveelheid van 100 stuks. Dat komt omdat er een grote voorstudie vooraf gaat aan het uiteindelijke productieproces. Maar ook wanneer de hoeveelheden groot zijn, garandeert Polet altijd dezelfde uniciteit in elke tool afzonderlijk”, gaat Thierry verder. Polet durft dan ook zeggen dat niemand hen dat nadoet.

Gereedschap op maat volgens een gestroomlijnd proces

Maar hoe komen die gereedschappen nu tot stand? Verloren gegaan gereedschap is toch onmogelijk na te maken? Nee, voor Polet is het net een uitdaging om oude exemplaren weer tot leven te wekken. Idealiter beschikt de fabrikant wel over een enkelvoudig stuk, zodat ze in de smederij niet moeten gissen naar de afmetingen, diameter, lengte van het handvat en dikte van het staal. Volgens Thierry is het veel moeilijker om te vertrekken vanuit tekeningen. “Iets tastbaars is nu eenmaal makkelijker na te maken”. Uiteraard zijn er bij dit unieke ontwerp- en productieproces meerdere tussenpersonen betrokken. Een klant met een specifieke vraag komt bij een verkoper van Polet terecht die alle nodige informatie verzamelt. “Alles hangt af van wat de arbeiders zelf belangrijk vinden”, gaat Thierry verder. “Door de vereisten van elke gebruiker mee te nemen en voldoende metingen ter plaatse uit te voeren, passen alle puzzelstukjes in elkaar. Zo zijn het handvat en de kromming van het gereedschap belangrijk, maar is er nog veel meer dan dat.” Zodra alle gewenste eigenschappen afgestemd zijn tussen klant en verkoper, zet de verkoper de vraag om in een vatbaar ontwerp. De klant gaat akkoord en de verkoper trekt naar het management dat nagaat of de opdracht uitgevoerd mag worden. Krijgt de verkoper goedkeuring, dan gaan ze in de smederij aan de slag met enkele prototypes.

 

Een uitstekende opvolging en expertise

Als de prototypes klaar zijn, trekt de verkoper naar de arbeiders die de tools uitvoerig testen. Hij geeft hen natuurlijk tips over hoe ze de gereedschappen het best gebruiken. Thierry geeft bijvoorbeeld steeds mee hoe belangrijk ergonomie is. Na de grondige tests doen we de nodige aanpassingen waarna de productie in de smederij start. “Op die manier ontwikkelen we goed uitgebalanceerd gereedschap dat comfortabel in de hand ligt en eindigen we met gereedschappen die voor 90% effectief zijn. “Want gereedschap is zoals een schoen: het gereedschap moet perfect passen, anders willen arbeiders het niet”, gaat Thierry verder. Dankzij de nodige opvolging op het veld ontwikkelt Polet dus unieke én efficiënte tools die volledig afgestemd zijn op de arbeiders die ermee aan de slag gaan.

Enkele unieke realisaties

Speciaal gereedschap voor toonaangevende wijn- en champagnestreken

In de wijngaardsector is er een stijgende vraag naar biologische wijn. Daarvoor zijn er veel machines én handmatige processen nodig. Want veel wijngaarden bevinden zich in hellend gebied, waar machines moeilijk toegang tot hebben. “We ontwikkelden gereedschap met lange stelen van 1,70 meter tot 1,75 meter om alternatief te wieden. Zo kunnen de arbeiders op de wijngaard rechtstaan wanneer ze aan het werk zijn en belasten ze hun rug minder”, vertelt Thierry. Door het persoonlijke contact krijgt elke arbeider die de gereedschappen van Polet gebruikt, het gevoel te mogen werken met aangepast en op maat gemaakt materiaal. De meesten weten dan ook de gereedschappen te appreciëren. Bovendien doen er verschillende wijn- en champagnestreken ook specifiek een beroep op de expertise van Polet. Zo werd de Polet Traditional Champagne schoffel speciaal ontworpen voor wijngaarden in de Champagnestreek waar veel kleine stenen in de grond zitten en het niet evident is om onkruid bij de wijnstok te verwijderen. Châteauneuf-du-Pape gebruikt een speciaal gevormde schoffel, maar ook voor Sancerre wijnen in de Bourgogne ontwikkelde Polet gereedschappen op maat.

Industriële klanten, sleutels voor de brandweer of handige hulpmiddelen

Ook binnen de industrie heeft Polet een ruime waaier klanten. Zo ontwierp het voor Umicore een soort lepel waarmee deze industriële organisatie een staal van het warme materiaal uit de oven krijgt. Maar ook de Brusselse brandweer mag rekenen op sleutels en rioolklauwen waarmee ze eenvoudig brandkranen of riooldeksels kunnen openen.

Verdelers van tuin-, bouw- en industriematerialen

Maar ook winkels die grasmachines, ploegen, haagsnoeiers, boomzagen en ander tuinbouwmateriaal verkopen, kunnen rekenen op de materialen van Polet. Zij verkopen de gereedschappen dan door aan professionelen die op zoek zijn naar een specifiek gereedschap om hun werk optimaal uit te voeren. “Polet wordt vaak gekopieerd, maar zelden geëvenaard.”

 

Ben jij professional en op zoek naar specifiek gereedschap?

Je ziet maar, de mogelijkheden van de Polet Traditional serie zijn eindeloos. Ieder bedrijf dat op zoek is naar een specifiek instrument, kan een beroep doen op de sublieme expertise en ambacht van deze toonaangevende onderneming. Heb jij een nieuwe uitdaging voor ons? De verkoopafdeling van Polet gaat met jouw vraag aan de slag waarna onze vakmensen unieke, op maat gemaakte tools al vanaf 100 stuks voor jou produceren. Zo werken jouw medewerkers of klanten nóg efficiënter. Als dat niet mooi meegenomen is?

Node counts

1