HOE KIES IK DE JUISTE SPADE: GRONDSOORT

Hoe kies ik de juiste spade?

Spades bestaan in veel soorten, vormen, uitvoeringen en prijsklassen. Dat maakt het niet gemakkelijk om de juiste spade te kiezen wanneer u in de winkel staat of online op zoekt bent.
Deze tips helpen u alvast op weg zodat u heel lang zal kunnen genieten van uw nieuwe spade.

Tip 1 Grondsoort

Welke grondsoort heeft uw tuin? Een tuin omspitten doet men onder andere om de grond luchtiger te maken en de waterdoorlaatbaarheid te verbeteren. Daarom moet men in zware grond dieper spitten dan in lichte.
Voor een zware harde grond, zoals klei, kiest u best een smallere lange gesmede spade met een iets dikker blad. Voor een zachte grond, zoals zand, gebruikt u best een korte maar brede spade.
DUL OF VEER?
De dul of veer is het stalen gedeelte aan de spade waarin de steel bevestigd is. Het maakt de overgang van het spadeblad naar de steel. Bij een veerspade zit de steel bovenaan het blad met een klinknagel stevig geklemd tussen de veren. Bij het zwaardere werk of in zware grond hanteert u dus best een veerspade. Een open dul of ronde huls is een eenvoudigere en lichtere manier van steelbevestiging en is dus perfect voor licht werk.
In Nederland verkiest men meestal een spade met lange zwanenhals. Hierbij zit de steel dieper in de dul waardoor de kans op steelbreuk klein is.

Node counts

1