HOE KIES IK DE JUISTE SPADE: GEBRUIK

Hoe kies ik de juiste spade?

Spades bestaan in veel soorten, vormen, uitvoeringen en prijsklassen. Dat maakt het niet gemakkelijk om de juiste spade te kiezen wanneer u in de winkel staat of online op zoekt bent.
Deze tips helpen u alvast op weg zodat u heel lang zal kunnen genieten van uw nieuwe spade.

Tip 2 Gebruik

Een belangrijke vraag bij de keuze van een spade is natuurlijk waarvoor u ze zal gebruiken.
Het gebruik heeft een grote invloed op de vorm, lengte en afwerking van de spade.
Met een spade kan u namelijk een gat, sleuf of greppel graven, wrikken en hakken of een deel van uw tuin omspitten.

Spitten en graven

Bij het spitten gebruikt u best een tuinspade. Dankzij een relatief recht blad is deze vooral geschikt om te spitten. In zware grond gebruikt u best een iets langere smalle spade, in lichte grond een kortere brede spade.
Er zijn tuinspades met een bladdikte van 3mm voor het werk in zwaardere grondsoorten en er zijn er met een bladdikte van 2,5mm voor lichte of zachte bodem.

Wenst u uw gazon en plantenborders af te boorden dan kiest u best voor een graskantsteker met afgeronde vorm (halve maan). U kan ook een spade gebruiken maar door zijn gebogen snede onderaan zal het moeilijk zijn om een mooie rechte lijn te bekomen.
Voor het lichte werk is er de damesspade die een iets kleiner blad heeft en hierdoor minder weegt en makkelijker hanteerbaar is.

Dankzij zijn vele toepassingsmogelijkheden is een tuinspade een echte multi-tool en meteen ook de basis van je tuingereedschap.

Graven van een plantgat of geulen rond struiken en bomen

Gebruik de boomspade voor het uitgraven van struiken en bomen om ze met een grote kluit te verplanten. Met haar lang smal blad met een bladdikte van 3,5mm is een plant- en boomspade ideaal voor dit stevige werk. Met haar scherpe snede onderaan worden wortels van planten heel gemakkelijk doorgesneden. De allerbeste boomspades zijn die met een volle glasvezelsteel (Fibersteel). Deze steel is tot 10 keer sterker dan een gewone houten steel en kunnen de zware krachten weerstaan die gepaard gaan met dit zware werk.

Graven van diepe geulen of kabelsleuven

Grondwerkspades hebben een ideale vorm voor het graven van diepe geulen of sleuven. Ze hebben een lang, relatief smal blad met een bladdikte van 2,5-3 mm en een scherpe snede onderaan om vlot door de grond te gaan.

Node counts

2