Hoe kies ik de juiste schop: volgens model en gebruik

Hoe kies ik de juiste schop?

Een schop is gemaakt om los materiaal te verzetten zoals grond, zand of grind. U kiest dan ook best een model van schop afhankelijk van het materiaal dat u wenst te verzetten en de toepassing waarvoor u ze wenst te gebruiken. Net als bij spades bestaan er veel verschillende soorten schoppen.

Tip 1 Soort schop volgens model en gebruik

Schoppen met een gebogen snede

1. Zandschop

Dit is de meest gebruikte schop in België.  Met haar gebogen snede en licht lepelvormig blad is de zandschop geschikt voor het scheppen van los materiaal zoals aarde, zand, grind, mortel enz. De zandschop kan ook gebruikt worden voor licht graafwerk, om de bodem te nivelleren (op niveau brengen) of te egaliseren (effen maken). Dit is de schop die men aantreft op elke bouwwerf en als basisgereedschap voor elke tuinliefhebber.

2. Kabelschop

Een kabelschop is eigenlijk een heel smalle zandschop, 12 tot 16 cm breed. Deze schop wordt vooral gebruikt bij het leggen van kabels of waterleidingen. Ze is ideaal om daarbij grond uit de sleuven die met een kabelspade gegraven zijn te scheppen.  Ze kan ook gebruikt worden om smalle greppels uit te graven en bij drainagewerken.

3. Drentse en Hollandse bats

De bats is een schop die vooral in Nederland gebruikt wordt. Ze heeft een kleiner werkblad dan een gewone zandschop. Het werkblad is ook iets gebogen waardoor de grond er gemakkelijk blijft op liggen. Afhankelijk van de streek treft men twee modellen van batsen aan: de Hollandse bats gelijkt sterk op de zandschop terwijl het Drents model een afgeplatte rand heeft. Beide modellen hebben een licht gebogen snede.

Bij batsen zijn verschillende dulstanden mogelijk afhankelijk van het gebruik. Batsen met een bijna rechte dul of huls (steekbatsen) zijn vooral bedoeld om als spade gebruikt te worden in lichte zandgrond.
Een schepbats heeft een hoger staande dul en is heel geschikt voor het verzetten van zand, grind, grond en ander los materiaal.
Er zijn meerdere soorten en maten van batsen. Vaak is de keuze streekgebonden of afhankelijk van de soort grond. Bij zware grond is het aangeraden om een bats te gebruiken met een kleiner blad.

Net als bij grondwerkspaden voorziet Polet voetsteunen op bepaalde modellen van batsen. Hierdoor gaan bij het werken de schoenzolen minder slijten.
 

Schoppen met een rechte snede

1. Betonschoppen

Een betonschop heeft een rechte snede en extra opstaande dul. Een dulstand is de hoek waaronder de steel staat ten opzichte van het blad. Bij een extra opstaande dul is dat 70 mm. Hierdoor is deze schop vooral handig bij het scheppen van zand, mortel en betonspecie vanaf een effen ondergrond. Ze is ideaal voor het leegscheppen van mortelkuipen en bij het egaliseren van grond. Met het model met rechte hoeken kan u tot tegen de kanten scheppen. Een betonschop heeft een blad met opstaande randen waardoor het materiaal er beter blijft op liggen.

Er zijn ook modellen met afgeronde hoeken, die scheppen makkelijker uit een kruiwagen of aanhangwagen.

Zoals de naam doet vermoeden zijn deze schoppen ideaal voor gebruik in de bouw en wegenbouw.

2. Betonschop model Hollstein

De betonschop model Hollstein is een typisch Duits model met een diepere vorm en zijkanten die omhoog geplooid zijn tot aan de rechte snede. Hierdoor zijn ze heel geschikt voor het scheppen van grote hoeveelheid fijn, zacht materiaal zoals grond en zand.
 

Puntige schoppen

1. Zwanenhalsschop

Schoppen met een puntige snede tref je vooral aan in streken met voornamelijk stenige ondergrond zoals sommige regio’s in Frankrijk of Duitsland. De Franse zwanenhalsschop dankt haar naam aan de zwanenhalsvorm van de dul, waarin een rechte steel wordt gezet.

Deze schop is ideaal voor het scheppen van steen, grind, puin, …

Een variant van de zwanenhalsschop is de vierkante schop, deze heeft een rechte vlakke snede en wordt ook vaak gebruikt als betonschop.

2. Frankfurterschoppen

Dankzij haar blad met puntige vorm is de Duitse Frankfurterschop ook weer geschikt voor het werken in stenige ondergrond. Aan de schouders van het blad heeft ze een opgezette rand.
 

Vierkante schoppen

1. Ballastschoppen

Ballastschoppen hebben een bijna vierkant blad. Dit blad is groter de aan meeste schoppen. Ze zijn ideaal voor het ruimen en scheppen van lichter materiaal zoals veevoer, bladeren en sneeuw.
Polet heeft ze in 2 formaten: nummer 2 - 320x260mm en nummer 4 - 340x280mm. 

Deze schoppen hebben een zwart gelakt blad en een steel van 95 cm met D-greep.
 

Aluminium schoppen

1. Aluminium schoppen

Naast schoppen in hoogwaardig gelegeerd staal zijn er ook schoppen uit kwalitatief aluminium. Deze schoppen hebben een relatief groot blad en worden vooral gebruikt voor het scheppen van lichtere materialen zoals granen, veevoeder en sneeuw. Aangezien aluminium een zachter metaal is gaan deze schoppen sneller afslijten. Om dit te vermijden kan de snede versterkt zijn met een stalen slijtstrip.

Afhankelijk van het gebruik zijn er verschillende modellen van aluminium schoppen. Ballastschoppen hebben een rechthoekig blad. Graanschoppen zijn meer lepelvormig en hebben afgeronde schouders. Kolenschoppen en randschoppen zijn eerder vierkantig van blad.

2. Sneeuwschoppen en sneeuwschuivers

Om sneeuw te ruimen heb je keuze tussen twee basismodellen. Sneeuwschoppen worden gebruikt om sneeuw weg te scheppen, vooral als er een dik pak sneeuw ligt.  Wanneer er minder sneeuw ligt kiest u best voor een sneeuwschuiver. Hiermee schept u de sneeuw niet weg, u schuift ze weg.

Sneeuwschoppen en –schuivers zijn behoorlijk breed (40 tot 50cm) en kunnen vervaardigd zijn uit aluminium of uit kunststof. De aluminium versie is steviger maar ook duurder. De versies in kunststof zijn lichter. Bij voorkeur hebben sneeuwschoppen en –schuivers ook een slijtstrip als versterking van de snede. De sneeuwschoppen en –schuivers met een lange steel werken het meest ergonomisch. Heeft die steel een D-greep, dan is dit een pluspunt.

Node counts

1