Hoe kies ik de juiste schop: materiaal en vorm van de steel

Hoe kies ik de juiste schop?

Een schop is gemaakt om los materiaal te verzetten zoals grond, zand of grind. U kiest dan ook best een model van schop afhankelijk van het materiaal dat u wenst te verzetten en de toepassing waarvoor u ze wenst te gebruiken. Net als bij spades bestaan er veel verschillende soorten schoppen.

Tip 5 Materiaal en vorm van de steel

Kwaliteitsvolle stelen worden vervaardigd uit essenhout. Met haar lange nerven zorgt die houtsoort voor een goede stevigheid en een zekere flexibiliteit van de steel. Het is wel belangrijk dat de nerven zoveel mogelijk over heel de lengte van de steel lopen.

Bij de reeks Polet Traditional zijn de houten stelen van hickory hout gemaakt. Dit is hout van een soort notelaar die bijzonder sterk en veerkrachtig is. Heel geschikt voor het zwaardere werk.  

Ook uit beukenhout worden ook mooie schopstelen gemaakt, maar deze iets goedkopere houtsoort is meer onderhevig aan vochtinwerking, met eventueel kromtrekken tot gevolg.

Een schop heeft een licht gebogen steel om het opscheppen te vergemakkelijken. De buiging zorgt ervoor dat de schop goed in evenwicht ligt en dat u minder kracht nodig hebt bij het scheppen.
De steel van een zandschop en betonschop is 130 cm lang zodat u zich zo weinig mogelijk moet bukken en ergonomisch kunt werken. Op het dikste punt heeft een schopsteel een diameter van 41mm wat een grote stevigheid geeft aan de steel. Onderaan is de steel aangescherpt, zodat hij perfect in de schop past.

Een bats heeft steeds een T-steel die kan variëren van 95cm tot 110cm. U kiest dus best een steel die past bij uw lengte. In een steekbats zet men een zeer licht gebogen steel terwijl een schepbats een meer gebogen steel krijgt. 

Een zwanenhalsschop heeft een rechte steel van 130 cm omdat de buiging in de dul daar al voor een goede gewichtsverdeling zorgt.

Naast de klassieke houten stelen heeft Polet ook stelen uit glasvezelversterkte kunststof (polyamide). Deze fiber stelen (Fiber 3001), met dezelfde vorm als houten stelen, zijn binnenin hol maar toch 2 tot 3 maal sterker. Voor de batsen zijn er Fiber 3001 stelen van 95 tot 110 cm met een kunststof T-greep.

Conclusie:

De afwerking en uitvoering van een schop heeft natuurlijk effect op de prijs die u er moet voor betalen. Daarom is het belangrijk om goed te weten waarvoor en hoeveel u de schop zal gebruiken. Heeft u maar zelden een schop nodig of bent u een professioneel gebruiker is al een eerste criterium, maar denk aan het gezegde “Goedkoop is meestal duurkoop”.

Node counts

1