ALTERNATIEVE ONKRUIDBEHEERSING

POLET ZET VERDER IN OP ALTERNATIEVE ONKRUIDBEHEERSING
Onkruidbestrijders op basis van glyfosaten horen niet meer thuis in onze tuin. Maar wat zijn nu de alternatieven om onkruid te beheersen?

Hakken en schoffelen om verspreiding tegen te gaan

In je mooi aangelegde tuin zie je liever geen onkruid opschieten. Maar vroeg of laat steken deze ongewenste plantjes toch hun kopje uit het zand. Regelmatig onkruid wieden is een eenvoudig, doeltreffende en milieuvriendelijke manier om verspreiding van onkruid tegen te gaan. Hierbij snijd je het plantje los van de wortel, waardoor het uit zal drogen. Met een hak doe je dit in een trekkende beweging, met een schoffel in een duwende beweging. In zwaardere kleigrond wordt meestal een hak gebruikt, in zandgrond een schoffel. Het onkruid krijgt zo geen kans om zich te vermeerderen.

Hakken of schoffelen heeft het snelst effect bij zaadonkruid (onkruid dat zich via zaad voortplant). Wortelonkruid (onkruid dat zich via de wortels voortplant) zal je vaker moeten schoffelen of -hakken, tot de plant uitgeput is.

Schoffels worden vooral in Limburg en in Nederland gebruikt. Door regelmatig te schoffelen, vooral op zonnige dagen hebben we twee voordelen: we kappen het onkruid af en laten het verwelken. Tegelijkertijd maken we het bovenste laagje aarde los, waardoor we de waterverdamping afremmen. “Eenmaal schoffelen is een gietbeurt waard”, is een bekende leuze. Naast onkruid verdelgen gaan we dus ook de waterhuishouding beschermen.

De Polet Traditional schoffel met hiltsteel is de ideale tool om rechtopstaand te schoffelen. Dankzij de lange steel werk je rechtop wat veel beter is voor de rug en dus ergonomischer.
Nieuw is de Gekartelde Vleugelschoffel. Het ideale gereedschap om tussen de planten zowel trekkend als duwend onkruid te wieden. Het blad is vervangbaar en blijft dankzij zijn gekartelde structuur altijd scherp.

Sinds een paar jaar heeft Polet de U-schoffelhak op de markt gebracht. Dit is een combinatie van een hak en schoffel. Deze multifunctionele tool is roestvrij, oersterk en rondom aangescherpt. Je kan er al duwend of trekkend mee werken. Met de uitsparing aan de zijkant kan je ook de wortels van bijvoorbeeld distels of paardenbloemen uitsteken.

Voor het verwijderen van zwaar onkruid zonder de wortels van de omliggende bomen en planten te beschadigen gebruik je dan weer best een landhak of houweel.

In borders tussen de planten of in bloembakken zijn handgereedschappen heel handig. De tools zijn ideaal voor kleiner werk waarbij je de rest van de tuin of grond niet wil verstoren. Denk bijvoorbeeld aan de voorbereiding van kleine grondvlakken en zaaibedden, het verplanten van jonge plantjes, of het onderhoud van je rotstuintje.

Onkruid en mos verwijderen tussen de voegen

Om onkruid en mos op terrassen, paden en opritten te verwijderen gebruik je best een voegenkrabber/borstel. Dankzij de speciale messing haren en een extra krabber tegen hardnekkig vuil, verwijder je makkelijk mos uit de voegen. Klinkerborstels zijn er dan weer voor brede voegen.

Nieuw is het Gekartelde Voegenmes met inox roestvrij vervangbaar blad dat ideaal is om tussen voegen het onkruid te verwijderen. Door zijn gekartelde structuur neemt hij meer onkruid mee uit de voeg dan een gewone voegenkrabber en heeft hij altijd scherpe hoeken, zelfs na slijtage.

Een onkruidvrij gazon

Onkruid in het gazon is wat moeilijker om te lijf te gaan want je wil natuurlijk niet het gras errond ook verwijderen. Daarom is een onkruidsteker als handgereedschap of met lange steel ideaal. Dankzij zijn uitsparing vooraan snijd je de lange wortels af en kan je het onkruid door een kleine hefboombeweging vlot verwijderen.

Terras, oprit of pad onkruidvrij dankzij onkruidbranders

Bestrijd onkruid op een milieuvriendelijke en niet giftige manier op terras, oprit of paden. Voor grote oppervlaktes zijn er de onkruidbranders die je kan aansluiten op een gasfles. Opgelet wel steeds gebruiken met een veiligheidsklep of drukregelaar!

Brand even met de gasbrander over het onkruid op 5 à 10 cm afstand. De cellen van het onkruid barsten open en het onkruid zal verwelken. Het is niet nodig om het onkruid zwart te verbranden. Na een aantal behandelingen zal het wortelgestel van het onkruid aangetast zijn en afsterven.

Voor kleine oppervlaktes zijn er de onkruidbranders met gascartridge.

Ergonomisch grote oppervlaktes wieden

Voor grote oppervlaktes kunnen we de “Wielschoffel” gebruiken.

Deze handige tool zorgt ervoor dat je gemakkelijk onkruid kan wieden op grote oppervlaktes en in verschillende soorten grond.

Er zijn verschillende formaten schoffels beschikbaar en het is moduleerbaar met verschillende toebehoren. Dat maakt deze tool heel efficiënt, ecologisch, ergonomisch en vooral economisch.

Je hebt geen chemische producten meer nodig en verbruikt ook geen brandstof meer. Op langere termijn is dit een rendabele investering.

Node counts

2