HOE KIES IK DE JUISTE SPADE: SPADEBLAD EN BUDGET

Hoe kies ik de juiste spade?

Spades bestaan in veel soorten, vormen, uitvoeringen en prijsklassen. Dat maakt het niet gemakkelijk om de juiste spade te kiezen wanneer u in de winkel staat of online op zoekt bent.
Deze tips helpen u alvast op weg zodat u heel lang zal kunnen genieten van uw nieuwe spade.

Tip 4 Let op het spadeblad

Naast de grootte en vorm van het spadeblad is de dikte heel belangrijk. Te dun en de spade zou kunnen plooien. Voor het stevige werk neemt u dus best een spadeblad van 3-3,5mm, uit hoogwaardig gelegeerd staal, waarbij het blad gehard is tot aan de uitloop van de dul. Het is ook gladgepolijst voor een minimale wrijvingsweerstand.

Handgesmede spadebladen zijn bovenaan dikker waar ze sterk moeten zijn en onderaan uitgesmeed zodat ze dunner en scherp zijn. Door te graven slijpt u als het ware het spadeblad en blijft het scherp.
Let zeker ook op de snede onderaan. Die moet fijn geslepen en scherp zijn en op de juiste manier gehard dat garandeert een hoge slijtvastheid.

Tip 5 Voettreden op het blad

Bij zware grond zijn voettreden heel handig om de spade vlot in de grond te duwen. U heeft ook minder kans op schade aan de schoenen of een kwetsuur door weg te glijden. Bij lichte grond is dat dan weer minder nodig omdat de spade vlotter in de grond gaat.

Tip 6 Bepaal uw budget

De afwerking en uitvoering van een spade heeft natuurlijk effect op de prijs die u er moet voor betalen. Daarom is het belangrijk om goed te weten waarvoor en hoeveel u de spade zal gebruiken. Heeft u een kleine tuin en maar af en toe een spade nodig of eerder een grote tuin of bent u een professioneel gebruiker?
Denk aan de gezegde “goedkoop is meestal duurkoop”.

Node counts

1