HOE KIES IK DE JUISTE SPADE: DE JUISTE STEEL

Hoe kies ik de juiste spade?

Spades bestaan in veel soorten, vormen, uitvoeringen en prijsklassen. Dat maakt het niet gemakkelijk om de juiste spade te kiezen wanneer u in de winkel staat of online op zoekt bent.
Deze tips helpen u alvast op weg zodat u heel lang zal kunnen genieten van uw nieuwe spade.

Tip 3 Kies de juiste steel

1. Steellengte

Controleer de lengte van de steel want dat is heel belangrijk. Is de steel te kort dan belast dit de rug, is de steel te lang dan komen de schouders teveel onder druk te staan.

2. Materiaal van de steel

Goede spadestelen worden uit rechtdradig essenhout vervaardigd, gladgepolijst en nadien gevernist of gewaxt. Dat beschermlaagje maakt de steel gladder, wat een aangenamer gevoel geeft en de vochtinwerking van regen of zweet tegenhoudt. Hierdoor gaat de steel langer mee.
Een steel in essenhout is heel sterk en licht buigzaam waardoor die veel minder snel zal breken. Bij een goede essensteel lopen de nerven rechtdradig over de volledige lengte van de steel. Het is precies aan die lange nerven dat u essenhout herkent.
Bij de reeks Polet Traditional zijn de houten stelen van hickory hout gemaakt. Dit is hout van een soort notelaar die bijzonder sterk en veerkrachtig is. Heel geschikt voor het zwaardere werk.
Wenst u een spadesteel die zo goed als onbreekbaar is? Koop dan een spade met een fiberglassteel. Deze zijn tot 10x sterker dan hout maar zijn wel een stuk duurder.
De keuze hiervan hangt dus af van de toepassing waarvoor u de spade wenst te gebruiken en of u bereid bent om de meerprijs te betalen.

3. Dikte van de steel

Net als het materiaal is de dikte van de steel natuurlijk ook belangrijk voor de stevigheid.
Zo heeft de steel van een damesspade een diameter van 38mm. Een tuinspade heeft reeds een steel met een diameter van 41mm, terwijl een steel van een boomspade die meer krachten moet weerstaan, al een diameter heeft van 44mm.
Koop dus zeker geen spade met een te dunne steel wanneer u van plan bent om zwaar werk te verzetten. Koop echter ook geen te dikke steel als dat niet nodig is want dat is ook extra gewicht om te heffen.
 

4. Keuze van het handvat

Er zijn verschillende soorten handvaten: T-handvat, D-handvat of een bolsteel.
Kies vooral een soort die goed in uw hand ligt. Uiteindelijk brengt u via het handvat kracht over op de spade. Kies dus zeker voor een model waarbij het handvat niet zal loskomen na korte tijd. Hiervoor is een T-handvat met ingewerkte pen, geniet en nog eens gelijmd de beste kwaliteit.

Het T-handvat wordt het meeste genomen omdat dit comfortabel in de hand ligt met minder kans op blaren of pijnlijke handen.
Met een D-handvat is het makkelijker om te scheppen want er zit geen steel in de weg waardoor de greep kan draaien in uw hand.

De keuze van het soort handvat is soms ook heel regio gebonden. Het D handvat is bijvoorbeeld heel populair in de Westhoek en in het Waasland.

Node counts

1