Hoe kies ik de juiste schop: materiaal, afwerking en afmeting van het blad

Hoe kies ik de juiste schop?

Een schop is gemaakt om los materiaal te verzetten zoals grond, zand of grind. U kiest dan ook best een model van schop afhankelijk van het materiaal dat u wenst te verzetten en de toepassing waarvoor u ze wenst te gebruiken. Net als bij spades bestaan er veel verschillende soorten schoppen.

Tip 2 Materiaal en afwerking van het blad

De schoppen van Polet zijn gemaakt van hoogwaardig gelegeerd staal. Bij de productie worden de schopbladen eerst opgewarmd in de oven om daarna gevormd te worden. Op die manier wordt alle spanning uit het staal gehaald en eventuele scheuren vermeden. Dan volgt het hardingsproces. Het blad wordt tot bijna 1.000°C verhit en dan afgeschrikt (plots afgekoeld) in een vloeistofbad. Hierdoor verhoogt het koolstofgehalte in het staal en wijzigt de interne kristalroosterstructuur. Het resultaat is dat het staal harder en dus slijtvaster wordt. Bij Polet harden we gereedschappen tot ze zo hard zijn als een steen- of betonbeitel. Hierdoor blijft de aangeslepen snede lang scherp. Het blad van een kwalitatieve schop, zoals dat van Polet, is ook gehard tot aan de uitloop van de dul waardoor het blad niet makkelijk zal omplooien en/of vervormen. De schop krijgt hierdoor een langere levensduur.
Als afwerking worden de schoppen gepolijst en kleurloos gelakt of krijgen ze een epoxy-coating. Epoxy coating is een stijf, krachtig plastic polymeer materiaal dat bestaat uit epoxyhars en een verharder. Na vermenging is het hard, duurzaam, vloeistofdicht en bestand tegen chemicaliën.

Tip 3 Afmeting van het blad

Polet heeft zandschoppen en batsen in verschillende formaten. Het formaat wordt aangeduid op het blad met een nummer van 000 tot 2. Het kleinste model met nummer 000 meet bijvoorbeeld 255 x 210 mm, terwijl het grootste model met nummer 2 290 x 240 mm meet. 
Hoe groter het blad hoe meer materiaal er in één keer kan verzet worden. Dit heeft natuurlijk ook een invloed op het gewicht en dus ook op de ergonomie. Het is belangrijk om goed in overweging te nemen of u kiest voor een groot blad waar u veel gewicht mee kan verzetten of toch liever een kleiner blad om lichter te kunnen werken.

Node counts

1