• NL
  • FR
  • EN
  • DE

Tuintip oktober

“Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn”

 

De herfst is nu echt aangebroken. De ochtenden en avonden beginnen fris aan te voelen en de bladeren beginnen langzaamaan te verkleuren.

Gazon

- Ondertussen moeten we het gazon minder maaien. Bij de laatste maaibeurt mag je de grasmaaier op een hogere stand plaatsen ongeveer een 5 à 6 cm. Zo kan het gras via de bladgroenverrichting nog extra energie opdoen voor de winter.

- In oktober mag het gras bezaaid worden met kalk.

- Vergeet de afgevallen bladen niet weg te harken van het gazon, anders verstikt het gras erdoor.

Moestuin

- Wie appel- en perenbomen heeft in de tuin, kan deze nu best snoeien.

- De composthoop mag nu gebruikt worden op de opgekuiste percelen, er mag hier een laag van 5 cm aangebracht worden.

Snoeien

- Stamrozen met een zware kroon kunnen deze maand tot de helft ingekort worden. Hierdoor voorkom je het breken van takken tijdens de aankomende najaarsstormen. De bloemen die uitgebloeid zijn mogen worden weggeknipt.

- De notenbomen alsook beukenhaag mogen gesnoeid worden, hierdoor genezen de snoeiwonden sneller en voorkom je bloedende takken.

Aanplanten

- Oktober is de ideale maand om je border een make-over te geven. Aangezien het blad nog niet is afgestorven kun je goed zien waar alle planten staan en hoeveel ruimte ze innemen.

- Deze maand kan u ook alvast aan de slag om nieuwe bloembollen te planten. Als je rekening houdt met de bloeitijd heb je al vanaf januari plezier van voorjaarsbloeiers.

 

Vergeet vooral niet te genieten van de mooie herfstkleuren in de tuin.

Node counts

1