• NL
  • FR
  • EN
  • DE

Tuintip juli

'Is in juli de ochtend rood, 's avonds verkeert het weer in nood.'

Het is hartje zomer en de borders kleuren volop met verschillende bloemen en planten. Tijdens deze warme dagen gaan we dikwijls naar buiten om van een vakantiegevoel in eigen tuin te genieten. Maar ook als u op vakantie gaat, wilt u bij thuiskomst graag een mooie tuin aantreffen.

Tijdens de zomermaanden is de droogte uw grootste vijand. Het beste moment om het gras te sproeien is in de vroege ochtend of in de namiddag/avond. Anders krijgt u door de zon brandplekken in het gazon. Wij raden onze ronddraaiende sproeier met statische metalen pin hiervoor aan. Indien u op vakantie bent kan een buurman, familielid of kennis vlakbij regelmatig uw gazon en planten water komen geven.

Geef de beplanting tijdens warme dagen vroeg in de ochtend of later in de avond veel water. Dit doet u het best met het verstelbaar bimat sproeipistool. Zo voorkom je dat de bladeren van de planten verbranden. Vergeet ook uw potplanten niet. Deze zijn extra gevoelig voor de droogte. U plaats ze best op een plaats waar ze veel schaduw krijgen. Kan er niemand langskomen om ze water te geven, plaats u potplanten dan in een emmer met wat water in.

In de maand juli mogen we het gras niet te kort afmaaien om verbranding door de zon te voorkomen. Een grashoogte van 3 tot 5cm is perfect voor deze weersomstandigheden. Na het afmaaien van het gras kan u de grasresten gebruiken om in de borders te strooien. Dit houdt de grond vochtig en zorgt er tegelijkertijd voor dat onkruid weinig kans krijgt om te groeien. Hiervoor kan u best onze gazonhark gebruiken.

Indien u graag nog meerjarige zoals vergeet-mij-nietjes, juffertje in het groen, leeuwenbekje, stokrozen en campanula’s wil planten, dan is het deze maand het ideale moment. Een spade met bolster handvat is hiervoor een handig hulpmiddel.

Als u een moestuin heeft en u vertrekt op reis, dan zal u alle groenten en fruit dat bijna rijp is, moeten verwijderen. Zoniet, zullen de groenten en het fruit rotten en worden schimmels en ziektes aangetrokken.

Voor de aardbeienkwekers: na de oogst van de laatste aardbeien mag je alle bladeren afknippen met een rechte heggenschaar. De oude bladeren hebben niet veel nut meer voor de planten en kunnen ziek worden.

 

Na het volgen van deze tips, is uw tuin zomerklaar. U rest dan nog enkel te genieten van een deugddoende vakantie! 

Node counts

1