Beheers je onkruid milieubewust

Onkruidbestrijders op basis van glyfosaten horen niet meer thuis in onze tuin. En ook het wondermiddel azijn blijkt al langer niet het meest ecologisch. Wat zijn dan wel de alternatieven om onkruid op een verantwoorde manier te beheersen?

 

Hakken en schoffelen om verspreiding tegen te gaan

In je mooi aangelegde tuin zie je liever geen onkruid opschieten. Maar vroeg of laat steken deze ongewenste plantjes toch hun kopje uit het zand. Regelmatig onkruid wieden is een eenvoudig, doeltreffende en milieuvriendelijke manier om verspreiding van onkruid tegen te gaan. Hierbij snijd je het plantje los van de wortel, waardoor het uit zal drogen. Met een hak doe je dit in een trekkende beweging, met een schoffel in een duwende beweging. In zwaardere kleigrond wordt meestal een hak gebruikt, in zandgrond een schoffel. Het onkruid krijgt zo geen kans om zich te vermeerderen.

Hakken of schoffelen heeft het snelst effect bij zaadonkruid (onkruid dat zich via zaad voorplant). Wortelonkruid, onkruid dat zich via de wortels voorplant, zal je vaker moeten schoffelen of -hakken, tot de plant uitgeput is.

Schoffels worden vooral in Limburg en in Nederland gebruikt. Door regelmatig te schoffelen, vooral op zonnige dagen hebben we twee voordelen: we kappen het onkruid af en laten het verwelken. Tegelijkertijd maken we het bovenste laagje aarde los, waardoor we de waterverdamping afremmen. “Eenmaal schoffelen is een gietbeurt waard”, is een bekende leuze. Naast onkruid verdelgen gaan we dus ook de waterhuishouding beschermen.

De Polet Traditional schoffel met hiltsteel is de ideale tool om rechtopstaand te schoffelen. Dankzij de lange steel werk je rechtop wat veel beter is voor de rug en dus ergonomischer.

 

Meer handige tools

Nieuw is de Gekartelde Vleugelschoffel. Het ideale gereedschap om tussen de planten zowel trekkend als duwend onkruid te wieden. Het blad is vervangbaar en blijft dankzij zijn gekartelde structuur altijd scherp.
 

Sinds een paar jaar heeft Polet de U-schoffelhak op de markt gebracht. Dit is een combinatie van een hak en schoffel. Deze multifunctionele tool is roestvrij, oersterk en rondom aangescherpt. Je kan er al duwend of trekkend mee werken. Met de uitsparing aan de zijkant kan je ook de wortels van bijvoorbeeld distels of paardenbloemen uitsteken.

Voor het verwijderen van zwaar onkruid zonder de wortels van de omliggende bomen en planten te beschadigen gebruik je dan weer best een landhak of houweel.

 

Maar hou er rekening mee dat het onkruid niet altijd even makkelijk te bereiken is, zoals tussen de voegen of op het gazon. Lees hier meer over welke tools je dan wel best gebruikt.

Node counts

1